Metsätalous on taas nousukiidossa

Puheenjohtajan palsta
14.6.2017

Erilaiset investointihankkeet eri puolilla Suomea etenevät omaan tahtiin. Kemijärven ja Kemin hankkeet saivat lisää sitoumuksia Kiinan presidentin vierailun aikana. Kaikille hankkeille ei varmaan löydy rahoitusta, mutta puunkäytön kasvu on joka tapauksessa merkittävää. Vuotuinen hakkuumäärä voi kohota 80 miljoonaan kuutioon. Tämä tarkoittaa työtä ja toimeentuloa useammalle uudelle yrittäjälle. Metsätalouden tuet, mm. kemera, ovat taas jatkomietinnässä. Kevään aikana MMM järjestää useita kuulemistilaisuuksia eri puolella Suomea. Tilaisuuksissa kannattaa käydä ja ottaa kantaa tuleviin muutoksiin. Näillä näkymin tukilajeja karsitaan ja painopistettä siirretään enemmän useamman tilan hankkeisiin.

Ensi syksynä on Meton liittokokous, joka linjaa liiton toimintaa eteenpäin. Kokouksessa päätetään mm. uusista säännöistä. Valtuuston tilalle tulisi edustajisto, ja liittokokous jäisi historiaan. Hallituksen jäsenmäärään pienennettäisiin samassa yhteydessä. Yrittäjillä on ollut edustaja hallituksessa, ja haluammekin paikan säilyvän myös jatkossa.

Uudistuva metsäyrittäjähanke järjestää tämän vuoden aikana vielä yrittäjille suunnattuja koulutustapahtumia eri puolelle Suomea. Hanke jatkuu vielä ensi vuoden, ja hankkeeseen on mahdollista lisätä yrittäjiltä tulevan palautteen mukaisia muutoksia mahdollisuuksien mukaan.

Olemme yrittäjien johtokunnassa tehneet johdonmukaisesti työtä yrittäjien aseman parantamiseksi. Nykyisin saamme poikkeuksetta edustajamme mukaan metsäalaa koskeviin työryhmiin. Toivoisinkin jäsenistöltä aktiivisempaa otetta mitä asioita lähdemme viemään eteenpäin. Samalla aktiivisille jäsenille olisi työryhmäjäsenyyksiä tarjolla. Jos haluamme vaikuttaa ympärillämme tapahtuviin metsäalan muutoksiin, ainoa tie on olla mukana päätöksenteossa jo suunnitelma asteella. Tässä hieman mietittävää kesän kiireitä odotellessa!

Tuomo Turunen