havukset

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Kaunista, mutta vaarallista
TYKKYLUMEN MÄÄRÄ METSISSÄ KASVUSSA

- Tykkylunta on täällä Imatran suunnalla jo nähtävissä. Nuorissa kasvatusmetsissä puut ovat luokillaan ja riukuuntuneissa metsissä puita on katkeillut, kertoo työsuojeluvaltuutettu Pasi Parviainen. Hän ostaa työkseen puuta yksityismetsänomistajilta ja kulkee lähes päivittäin metsässä.

- Kun liikut maastossa, muista turvallisuus. Vältä tykkylumialueita ja kierrä ne. Muista kertoa tuttavalle, milloin lähdet metsään ja milloin palaat. Jos sinuun ei saada yhteyttä, niin tiedetään hälyttää apua. Ja vaikka menisit metsään kaverin kanssa, niin kerro kolmannelle, missä liikutte. Kännykkään kannattaa ladata 112-sovellus, Parviainen neuvoo kaikkia luonnossa liikkujia.

Työturvallisuuskeskus TTK ja METO – Metsäalan Asiantuntijat ry tekivät yhteistyössä videon ”Hiljainen kuolema”, missä kerrotaan tykkylumesta ja sen vaaroista. Videolla kuullaan Meton työturvallisuusasiantuntija Markku Varista.

- Lähipäivien sääennuste lupaa lisää lunta, mikä kasvattaa metsien lumitaakkaa entisestään. Muista tarkkailla tilannetta metsässä, Markku Varis muistuttaa.

- Varmista metsään lähtiessä, että kännykässä on virtaa ja kenttää, jotta voit tarvittaessa hälyttää apua itsellesi tai jollekin toiselle. Helpotat pelastustoimia myös pukeutumalla näkyvästi, hän neuvoo.

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Stefan Borgman kehottaa varovaisuuteen kaikkia luonnossa liikkujia:

- Ihmishenki ja turvallisuus ovat ykkösjuttuja. Nollatoleranssi näissä asioissa on ainoa oikea tie, hän toteaa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Stefan Borgman, puh 040 1588 815
työturvallisuusasiantuntija Markku Varis, puh 044 7616 446
työsuojeluvaltuutettu Pasi Parviainen, puh 040 3507 127

Työturvallisuuskeskuksen video: "Tykkylumi - Hiljainen kuolema": https://www.youtube.com/watch?v=bW2e9EP9xBU

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 7 000 ja he työskentelevät luonnonvara-alalla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.

---

METO – Skogsbranschens Experter rf är intressebevakare för experter inom skogs- och naturresurserna. De ca 7 000 medlemmarna arbetar inom naturresurserna som planerare, förmän, operativa ledare, i uppgifter inom virkesköp och -drivning, skogsvård, verksamhetsledare, kanslipersonal, rådgivare, naturvård, som lärare och experter samt i andra ledaruppgifter och som självständiga företagare. Skogsbranschens studerande är också medlemmar i Meto.

laatikko koulutus3

laatikko green1