bannerimalli

Julkaisuvapaa

Käräjäoikeuden päätös:
METSÄASIANTUNTIJAT VAPAUTUIVAT LIITO-ORAVA -SYYTTEISTÄ

Tämän vuoden puolella on nostettu useita syytteitä metsäasiantuntijoita vastaan luonnonsuojelurikoksista. Suojelukohteena on ollut mm. liito-orava, joka nauttii korkeaa suojelustatusta. Tilannetta on kärjistänyt se, ettei ELY-keskuksen viranomaisilla ole enää velvollisuutta rajata liito-oravakohdetta maastoon.

Käräjäoikeus antoi eilen päätöksen, että kolme metsäasiantuntijaa vapautetaan kaikista syyttäjän rangaistusvaatimuksista koskien liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämistä metsänhakkuissa. Metsäasiantuntijoita syytettiin luonnonsuojelurikoksesta, sillä liito-orava on suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain nojalla, ja sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

- Käräjäoikeuden mukaan metsäasiantuntijat olivat noudattaneet hyvää huolellisuutta metsän hakkuun suunnittelussa ja toteutuksessa sekä huomioineet mahdollisen liito-oravan. Olemme tyytyväisiä päätökseen, toteaa Stefan Borgman.

Borgman edustaa Suomen metsäasiantuntijoita ja toimii METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtajana.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan metsäasiantuntijat olivat jättäneet liito-oravalle avohakkuussa säästöpuita ja etsineet suunnitteluvaiheessa huolellisesti havaintoja liito-oravasta alueelta niitä löytämättä. ELY-keskuksen havainto liito-oravasta oli vuodelta 2009, eikä alueella enää ollut liito-oravaa.

- Huolimatta vapauttavasta päätöksestä, on rikoksesta syytettynä oleminen asiantuntijalle kova paikka, jossa koetellaan henkistä kestävyyttä. Tällaiset ulkopuolelta tulevat psykososiaaliset kuormitustekijät stressaavat metsäasiantuntijoita, joiden työ on muutoinkin hyvin vaativaa, Borgman toteaa.

ELY-keskuksen viranomaiset auttoivat aiemmin liito-oravakohteiden rajaamisessa, mutta luonnonsuojelulakimuutoksen 2016 myötä apu on loppunut.

Käräjäoikeuden vapauttavan päätöksen myötä valtio maksaa oikeudenkäyntikulut, jotka nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Stefan Borgman, puh 040 1588 815

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 7 000 ja he työskentelevät luonnonvara-alalla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.

laatikko koulutus3

laatikko green1