23252
post-template-default,single,single-post,postid-23252,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-child-theme-ver-1.1.1,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Hyvä metsäsuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Viime vuonna monelta metsänomistajalta jäi metsäkäynnit hyvin vähiin. Covid-19 vähensi tai jopa lopetti kokonaan tapaamiset. Metsäorganisaatiot ovat sulkeneet toimistoja ja asiakaskontaktit on rajattu minimiin.  Moni asia, joka aiemmin hoidettiin metsäkäynnillä asiantuntijan kanssa, on nyt jäänyt tekemättä.

Hyvä metsäsuunnitelma tehdään maastotyönä

Työ aloitetaan toimistolla ennakkokuvioimalla metsälö käyttäen hyväksi saatavilla olevaa ilmakuva-, kaukokartoitus- ja karttadataa. Nykyaikaisessa metsäsuunnitteluohjelmassa on myös rajapinnat museoviraston ja ELY-keskuksen moniin aineistoihin.

Maastossa suunnittelijan pitää kiertää kaikki kuviot tarkasti, jotta kuvion rajat ja puustotieto tulee oikein. Suunnittelija inventoi maastossa puuston ja kasvupaikan ominaisuudet sekä hakkuu- ja hoitotarpeen kymmenelle seuraavalle vuodelle. Luonnon monimuotoisuuskohteet ja metsän terveyden ongelmat on mahdollista huomata ajoissa maastossa.

Nykyisin mm. isot metsäyhtiöt ja jotkut pienemmätkin toimijat kauppaavat metsäsuunnitelmina tuotteita, joissa maastotyötä ei tehdä lainkaan tai vain osalla kuvioista. Niitä ei kuitenkaan pitäisi myydä metsäsuunnitelmina.

Jotta metsien hoitaminen onnistuu ilman jatkuvaa maastossa käyntiä, edellytyksenä on huolella tehty ja ajantasainen metsäsuunnitelma

Leimikoiden suunnittelu ja puukauppojen teko on helppoa ja turvallista, kun kuvio- ja puustotiedot ovat paikallaan. Metsänomistajan on helppo keskustella taimikonhoitajan tai motokuskin kanssa etänä, kun kädessä on mobiilikartta kuviotietoineen.

Hyvä metsäsuunnitelma maksaa itsensä nopeasti, kun työt tulee tehtyä ajallaan ja turhat metsäkäynnit jäävät pois.

Aapo Palonen

tiedottaja

aapo.palonen(at)viisipuu.fi

METO – Metsäalan Yrittäjät