Yrittäjälle
22104
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22104,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-5.1.8.1577625436,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Title Image

Yrittäjälle

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle kokoaa yhteen kaiken tarvittavan tiedon helposti omaksuttavassa muodossa. Opas on toteutettu yhteistyössä Uusyrityskeskusverkoston ja sen jäsenyritysten sekä -yhteisöjen kanssa. Päivitämme oppaan kerran vuodessa, joten voit olla varma, että saat perustamisoppaasta ajantasaista tietoa.

Yrittäjän eläketurva

Yrittäjänä huolehdit pakollisesta eläketurvastasi itse. Eläkemaksut ja tulevan eläkkeesi määrä riippuvat YEL-työtulosta. YEL-eläkevakuutus turvaa toimeentulosi, jos yrittäjätoiminta päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi. Lue lisää yrittäjän eläketurvasta osoitteesta Työeläke.fi -sivustolta.

Tulorekisteri

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tiedon tuottajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista tulorekisteriin reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti.

Työnantaja ilmoittaa tiedot maksetuista palkoista vain yhden kerran tulorekisteriin, josta tulorekisterin tiedon käyttäjät hakevat tarvitsemansa tiedot. Jos myös täydentävät tiedot annetaan tulorekisteriin, tulorekisteri korvaa myös palkkatodistuksia ja muita selvityksiä, joita työnantajien pitää antaa esimerkiksi etuushakemuksen liitteeksi. Tutustu tulorekisteriin verottajan internet-sivuilla.

Opas ulkomaisen työvoiman käytöstä

Opas on tarkoitettu ulkomaalaisia työntekijöitä metsä-, metsäkone ja taimitarha-alan töihin palkkaaville suomalaisille yrityksille. Opas kuvaa ulkomaalaisia työntekijöitä koskevat keskeisimmät työnantajalle sekä vuokratyö- ja alihankinta-työsopijapuolille asetetut vaatimukset. Lainsäädännön lisäksi vaatimuksia ja oikeuksia metsätyönantajille ja -tekijöille asettavat alan työehtosopimukset ja metsäsertifiointivaatimukset. Löydät oppaan täältä.

Sopimuspohjia yrittäjille

METO – Metsäalan Yrittäjät osallistui Uudistuva metsäyrittäjä -hankkeeseen vuosina 2016-2019.

Hankkeen tuloksena syntyi metsäpalveluyrittäjille mm. palvelusopimuspohjia. Löydät ne täältä

Tutustu myös hankkeen pohjalta laadittuun oppaaseen

Työntekijän palkkaaminen

Kun suunnittelet työntekijän palkkaamista, arvioi mahdollisimman täsmällisesti, mihin tarpeeseen tai tehtäviin yrityksessäsi tarvitaan työvoimaa.

Työntekijän palkkaamispolku -palvelussa saat vastaustesi perusteella muistilistan, jossa on tietoa työntekijän palkkaamisessa huomioon otettavista ja hoidettavista asioista. Muistilistalla on myös tietoa eri tavoista hankkia työlle tekijä. Voit halutessasi tulostaa muistilistan.

 

Työntekijän palkkaamispolku löytyy >> täältä

Suurpetoesite

Tämä ohje on laadittu hälventämään suurpetojen aiheuttamaa pelkoa ja antamaan ohjeita käyttäytymiseen konfliktitilanteissa. Ohje on suunnattu ensi sijassa luonnossa työskenteleville ja heidän työnantajilleen.

 

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on tunnistettava työstä, työajoista, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä toimittava joko niiden poistamiseksi tai vaikutusten vähentämiseksi.

 

Tämän ohjeen suunnittelussa ovat olleet mukana:
Koneyrittäjien liitto ry
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Meto – Metsäalan Asiantuntijat ry
Puu- ja erityisalojen liitto ry
Suomen riistakeskus
Yksityismetsätalouden Työnantajat ry

 

Ohjeen tekoa on tukenut Metsämiesten Säätiö.

 

Esite: Suurpedot työmaalla, toimintaohjeet

Broschyr: Stora rovdjur i arbetsmiljön, förhållningsregler