24505
post-template-default,single,single-post,postid-24505,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-child-theme-ver-1.1.1,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

MUISTA TYÖTURVALLISUUS MYRSKYTUHOTYÖMAILLA

Rajua ukonilmaa ja kovaa tuulta ennustetaan koko Suomeen:

MUISTA TYÖTURVALLISUUS MYRSKYTUHOTYÖMAILLA

Ilmatieteen laitos ennustaa viikolle 32 rajua ukonilmaa ja kovaa tuulta koko Suomeen.

Viimeaikaiset runsaat sateet ovat pehmittäneet maat monin paikoin, jolloin puut kaatuvat helpommin kovalla tuulella. Metsien myrskytuhoriski on noussut.

Myrskytuhojen raivaus on metsätöistä vaarallisimpia. Sähkölinjojen ja teiden raivaustyössä sekä myrskymetsien puunkorjuussa tulee noudattaa äärimmäistä turvallisuutta. Luokille tai toistensa päälle kaatuneissa puissa on usein jännitteitä, ja sahattaessa puu voi liikkua nopeasti ennalta-arvaamattomaan suuntaan. Vaurioituneet sähkölinjat voivat johtaa sähköä maastoon. Pystyyn jääneet puut voivat olla vaurioituneita ja kaatua puunkorjuuta ja raivaustyötä tekevien päälle. Myrskypuiden korjuu tulisi mahdollisuuksien mukaan aina toteuttaa koneellisesti.

Kun töitä tehdään poikkeuksellisissa oloissa, on erityisen tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Yksintyöskentelyä myrskytuhoalueilla tulee välttää. 

Myrskytuhot edellyttävät hyvää töiden suunnittelua ja toteutusta. Tutustu seuraaviin materiaaleihin:
 
Työturvallisuuskeskuksen videot:
 
Myrskytuhojen raivaus moottorisahalla 

Myrskytuhojen raivaus – Turvallinen työskentely sähkölinjojen läheisyydessä

 
Asetus puunkorjuun työturvallisuudesta (749/2001) ohjeistaa mm. työpaikan haltijan yleiset velvollisuudet, yhteydenpidon järjestämisen, turvaetäisyydet, riittävän ammattitaidon varmistamisen ja konkelon purkamisen.

Lisätietoja:

Ari Teittinen, neuvottelupäällikkö METO – Metsäalan Asiantuntijat ry
ari.teittinen@metsaasiantuntijat.fi, puh. +358 400 754 256